Si te mbrohemi nga mashtrimi me kartat e bankes

Last Updated on Mars, 2023 by Edison

Bankomatet mund te modifikohen fizikisht ne nje menyre qe mund te jete e veshtire ta kuptosh. Dhe mund te behesh viktime e hajduteve.

Si funksionon skimming?

Skimming eshte nje forme mashtrimi ku hakerat marrin te dhenat e kartes tende.

Ata mund te vendosin nje skanues karte ne vendin ku e fut karten.

Cdokush mund te bleje nje “skimmer” ne tregun e zi. dhe mund te duket njelloj sikur eshte pjese e bankomatit. Ne kete menyre ti do e kesh veshtire ta dallosh.

Por, atyre u duhet edhe pini i kartes tende.

Keshtu, ata instalojne nje kamer te vogel siper numratorit.

Gjithashtu disa mashtrues mund edhe te blejne numrator njesoj si i bankes.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1432931681SkimmerOverlayCamera.jpg

´╗┐Image from TFCU

“Hajdutet elektronik”

Mendon se karta jote eshte e sigurte ne portofol?

Epo, mendohu perseri.

Ekzistojne pajisje qe mund te vjedhin informacionin e kartes vetem duke e afruar tek portofoli yt.

This image has an empty alt attribute; its file name is 2016.jpg

Duhet te jem i sinqerte sepse nuk e di sa i perhapur eshte kjo lloj vjedhje ne Shqiperi apo Kosove. Por, jam i sigurte qe ndodh ne SHBA dhe Evrope.

Shimming

Eshte nje metode me pak e perhapur dhe shume e veshtire ta dallosh.

Nje flete e holle vendoset ne pajisjen ku e rreshqet karten e bankes.

Dhe nuk e pengon karten te rreshqase. Fleta mund te qendroje aty per jave te tera duke mbledhur te dhena.

Ata i perdorin te dhenat per te krijuar karta falso dhe bejne blerje.

Mund ta dallosh kete nese karta rreshqet me pak veshtiresi.

Si ta mbrosh veten?

1- Ushtro pak force tek sloti i bankomatit per te pare nese pajisja skimer eshte e ngjitur aty. Po ashtu shiko per shenja gervishje dhe per vrima te vogla sepse mund te jete ndonje kamer e fshehur.

2. Kontrollo gjendjen e llogarise here pas here.

3. Mbuloje me dore kur e vendos pinin.

4. Vendodhja- Mundohu ti shmangesh bankomatet ne vende te erreta dhe te izoluara. Nese eshte e mundur perdor bankomatet brenda nje qendre tregtare.

5. Wifi Falas- Mundohu te mos besh blerje online nepermjet wifi-ve publike. Arsyeja eshte se je i pambrojtur.

6. Mos ia ler karten tende ne duar te tjereve. Per shembull je ne nje restorant dhe ia jep karten kamarierit per te paguar faturen. Por ai fare lehte mund ta rreshqase ne nje lexues karte te dyte duke te marre te dhenat.

Scroll to Top