Si te pervetesosh nje aftesi shpejt

Ne te gjithe kemi shume gjera per te bere por qe shpesh here nuk i bejme.

Pra, cfare na pengon?

Dy gjera: Koha dhe aftesite.

Ja nje fakt: Gjerat me te pelqyeshme ne jete kerkojne aftesi.

Aftesite kerkojne kohe dhe vullnet per tu zoteruar. Kohe qe se kemi, dhe vullnet qe hezitojme te kontribujme.

Ja nje tjeter fakt: Shume gjera nuk na japin kenaqesi derisa jemi te zote per ti bere.

Cfare eshte pervetesimi i aftesive?

Eshte nje proces i ndarjes se puneve ne pjese me te vogla

Identifikon pjeset me te rendesishme dhe i praktikon ato me perpara.

Per ta pervetesuar nje aftesi me shpejt duhet te ndjekesh 4 hapa:

– Ndaje aftesine ne pjese me te vogla
– Meso per secilen pjese, praktiko dhe korrigjoje veten.
– Redukto veshtiresite fizike, mendore, dhe emocionale qe e ngadalesojne praktiken.

Tani qe jemi te qarte se cfare do te thote, le te ekzaminojme sesi ta praktikojme:

1. Zgjidh nje projekt interesant 

Ti duhet te zgjedhesh nje aftesi qe te terheq.

Sa me entuziast te jesh aq me shpejt do ta pervetesosh.

Per shembull, mesimi i gjuhes gjermane nuk eshte ne listen time sepse nuk e kam urrgjente per ta mesuar per momentin. Ne anen tjeter, me duhet te mesoj si te perdor After Effects sepse do me ndihmonte per shume projekte.

2. Fokuso energjine tende ne nje aftesi

Nje nga gabimet me te zakonshme qe njerezit bejne eshte kur mundohen te mesojne disa aftesi njekohesisht.

Tani, pervetesimi i nje aftesie kerkon shume kohe dhe perqendrim.

Nese ke vetem dy ore per tu praktikuar dhe e shpenzon ate kohe ne 20 gjera te tjera, atehere nuk do kesh permisim.

Bej nje liste te aftesive qe do te mesosh dhe fokusohu tek njera. Ti nuk po heq dore nga te tjerat thjesht po i ruan per me vone.

3. Ndaje aftesine ne pjese me te vogla

Shume aftesi jane te perbera nga aftesi me te vogla. Per shembull, futbolli eshte e perbere nga nen-aftesi. Disa nga keto jane pasimi, goditjet, penalltite, goditjet e denimit, korrnet, etj.

Ti zgjedh nen-aftesine qe mund te te jape me shume rezultate shpejt dhe praktikoje.

4. Siguro mjetet e nevojshme

Cfare mjetesh, komponent, dhe cfare mjedisi te nevojitet per praktiken?

5. Redukto pengesat

Jane shume gjera qe mund te t‘pengojne ta pervetesosh aftesine. Disa nga keto mund te jene:

– Kur shpenzon shume kohe ne pergaditje. Si mungesa e mjeteve.

– Shperqendrime si televizori, telefoni, interneti.

– Pengesa emocionale si frika, dyshimi, dhe turperimi.

6. Mos u perpiq te jesh perfekt

Kur je duke pervetesuar nje aftesi te re, eshte tunduese te mundohesh te jesh perfekt.

Por, kjo eshte nje recete per shkaterrim.

Performanca jote nuk do jete askund afer perfeksionit.

Ne vend te kesaj, mundohu te mbash nje performance normale.

Aftesia eshte rezultat i praktikes se vazhdueshme. Ne fillim eshte me e rendesishme te praktikohesh shpesh dhe shpejt. 

Ne rekomandojme:

Maximizo produktivitetin me tekniken Pomodoro

Mos i ler gjerat pas dore duke perdorur metoden ABCDE

5 Keshilla te perballosh sfidat e jetes si marinsat SEAL