5 Hapa te influencosh si Barack Obama

Ka disa situata ne jetet tona sociale, kur ne nuk kemi nevoje te jemi bindes.
Nese nuk shkojme mire me dike, ne thjesht mund ti filtrojme nga jeta jone dhe te mbajme personat pozitive rreth vetes.
Por ne disa situata te caktuara, sidomos ne ambjentin e punes nuk mund thjesht ti largojme ata qe nuk shkojme mire me ta. Keshtu duhet te jesh bindes ndaj njerezve kokeforte.
Ketu jane 5 hapa qe Obama i ndjek me perpikmeri. Obama ka treguar se keto aftesi te karizmes i vijne shume natyrshem, dhe ne kemi shume per te mesuar nga ai.
 
1-Prezanto problemin
Hapi i pare eshte te prezantosh problemin qe ti ke, qofte se ke nevoje qe njerezit te ndryshojne, ose kur ajo qe po ben ti nuk po funksionon.
Ti duhet tua tregosh kete atyre dhe te tregosh dhimbje mbi gjendjen aktuale, dhe tu paraqesesh nje plan per te rregulluar ate qe nuk po funksionon.
 
2-Paraqit kundershtimet qe ata mund te kene para se ti thone ata
Ti nuk do te presesh derisa te mbarosh se foluri dhe njerezit te thone “Shiko, ti nuk e mbulove kete “ose “si do ta besh kete”?
Ti duhet ti mbulosh dhe ti trajtosh te gjitha kundershtimet qe ata mund te kene. Ti duhet ta vendosesh veten ne vendin e atyre qe do te bindesh.
Pse ata mendojne se eshte e pamundur qe te ndryshojne? Pse ata mendojne se nuk eshte nje ide e mire qe te ndryshojne? 
Ti duhet te gjesh nje arsye pse keto kundershtime nuk qendrojne. Nese ti e ben kete, ti do ti lesh personat qe do ti bindesh pa asnje argument ku te mbeshteten.
 
3-Vazhdueshmeria
Tani ne e kemi lidhur problemin ose situaten aktuale me dhimbjen. Pra eshte nje situate jo e kendshme qe te dhemb dhe duhet ndryshuar, jemi perballur dhe i kemi trajtuar kundershtimet.
 
Tani ajo cfare duhet te bejme eshte ti bindim njerezit te marrin kursin e veprimit.
Dhe ajo qe duam te ndermarrim ne eshte vazhdueshmeri e indetitetit te tyre aktual, me tipin e personave qe jane ose ate qe duan te behen.
Eshte thjesht nje shtim i logjikes se sistemit te tyre te vlerave dhe jo nje devijim nga ajo. Ti duhet ti besh njerezit te ndihen sikur eshte pjese e indetitetit te tyre te ndryshojne.
Dhe menyra per ta bere kete eshte jo duke iu predikuar atyre, dhe duke iu treguar statistikat, por duhet tu japesh autorsine e argumentit. Duhet tu thuash se argumenti ose shqetesimi qe paraqite ti eshte i sakte por pervec kesaj duhet te bejme edhe kete gje…
 
4-Trego nje detaj te qarte dhe te rendesishem, sesi do te ishte sikur gjerat do te shkonin mire me planin tend.
 
5-Pyet
Nese je duke u perpjekur ti sjellesh njerezit ne kuverten tende, ti nuk mund ti marresh zvarre.
Ti duhet tu thuash,”Me duhet ndihma jote”, dhe pyet. Ne fund te dites, ti nuk mund te detyrosh asnjeri te beje dicka, nuk funksionon keshtu bindja.
Thjesht kerko ndihmen e tyre per te bere ose ndryshuar dicka. Qe do te ishte ne interesin e te dy paleve.
Loading...